Účinné diety zazraky-zivota.ucinne.cz
Zázraky života - seriál vlasy-plet.kvalitne.cz
Módní kosmetické trendy
Encyklopedie
Vše A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Lactobacillus acidophilus – užitečná bakterie obsažená v jogurtech s živými kulturami, rovněž jako samostatný potravinový doplněk. Pomáhá udržovat rovnováhu střevních mikroorganismů a potlačuje přerůstání kvasinek, které jsou příčinou kvasinkových infekcí.
hormon, který vzniká v nadledvinkách. Při jeho zvýšení v krvi stoupá tepová frekvence srdce a krevní tlak.
Aerobní cvičení při vyšší tepové frekvenci, taneční choreografie různé náročnosti. Různé formy (Step AE, High AE, Low AE, AE Body, Dance AE, AE Master, Aqua AE?)
je bezbarvý až bílý želatinový přípravek, získávaný z mořských řas. Díky svému původu je velice důležitý pro vysoký obsah jódu. Agar se používá v potravinářství k přípravě dezertů a jiných želatin. Uchováváme jej na suchém, chladném místě. Je výbornou a mimořádně zdravou náhradou k želatině, která je vyráběna ze zvířecích chrupavek a kůží. Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu. V kombinaci se lněným semínkem je vhodný při zácpě.
za normálních okolností neškodná látka, která u vnímavé osoby může vyvolat alergickou reakci imunitního systému. Alergeny jsou většinou bílkoviny, k nejběžnějším patří například pyly, trus roztočů a zvířecí chlupy.
bohatá skupina zásaditých dusíkatých látek se silným, často jedovatým účinkem na lidský organismus. Většina z nich má velký význam pro lékařství
etanol, etylalkohol neboli líh; je obsažen například v lihovinách, víně a pivu. Zevně se používá k dezinfekci kůže, na masáže, k chlazení a v obkladech.
je semeno rostliny (obilovina), z něhož se mele mouka. Je bohatý na bílkoviny, železo a vápník a pro posílení imunitního systému je důležitý obsah zinku, hořčíku a mědi. Je vhodným doplněním rýže, jáhel a kukuřice při bezlepkové dietě. Můžeme jej koupit v prodejnách s racionální výživou ve formě obiloviny, mouky, či různých výrobků. Amarantová mouka má široké uplatnění jakou součást pekárenských výrobků i těstovin.
semeno ozdobné rostliny, které se připravuje jako obilovina nebo se z něj zpracovává mouka. Je bohatý na bílkoviny, železo a vápník. Pro posílení imunitního systému je důležitý i obsah zinku, hořčíku a mědi. Je vhodným doplněním rýže, jáhel a kukuřice při bezlepkové dietě – neobsahuje totiž lepek. V České republice jej můžete koupit v obchodech s racionální výživou ve formě obiloviny a mouky.
základní stavební molekula pro tvorbu proteinů. Stavební složky bílkovin, které tělo potřebuje k tvorbě a obnově buněk a k řízení látkové výměny. Některé aminokyseliny dokáže tělo vytvářet samo, ostatní však musí získávat z potravy.
stavební složky bílkovin, které tělo potřebuje k tvorbě a obnově buněk a k řízení látkové výměny. Některé aminokyseliny dokáže tělo vytvářet samo, ostatní však musí získávat z potravy.
chudokrevnost, skupina onemocnění, při nichž je množství červeného krevního barviva (hemoglobinu, viz. heslo) nebo počet červených krvinek nižší než u zdravého člověka.
léky na hubnutí, jimiž nás zahlcuje farmaceutický průmysl. Ty nejenže organismus většinou psychicky i fyzicky totálně rozhodí, ale jejich efekt je navíc pouze dočasný, přestanou totiž působit okamžitě poté, co je vysadíte (jojo efekt).
medicína zaměřená proti stárnutí. Nová generace doplňků stravy vychází z potřeby zvládnout stoupající nároky na psychickou i fyzickou kondici a na oddálení procesu stárnutí.
tlumící růst bakterií.
sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škody způsobené v organismu volnými radikály a které poskytují určitou ochranu proti nemocem, jako jsou infekce a některé druhy rakoviny. Mezi antioxidanty patří například vitaminy C a E, beta-karoten a minerály selen a zinek. Rovněž látky obsažené v bobulovém ovoci, zeleném čaji a jiných rostlinných potravinách jsou dobrými antioxiadanty.
sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škody způsobené organismu volnými radikály a které poskytují ochranu proti nemocem, jako jsou infekce a některé druhy rakoviny. Mezi antioxidanty patří například vitaminy C a E, beta-karoten a minerály selen a zinek. Rovněž látky obsažené v bobulovém ovoci, zeleném čaji a jiných rostlinných potravinách jsou dobrými antioxydanty.
působící proti virům.
gymnastické cvičení ve vodě za doprovodu hudby, kdy dochází k optimálnímu zatížení srdečně-cévního, dechového a pohybového systému. Nedochází k přetěžování páteře a nosných kloubů, nezáleží na fyzické kondici či plavecké dovednosti. Pravidelným a dlouhodobým cvičením lze kondici i dovednosti neustále vylepšovat. Při cvičení v hluboké vodě se používají nadnášecí pomůcky (plavecké pásy či nudle).
degenerativní, pomalu se vyvíjející onemocnění jednoho nebo více kloubů, při němž dochází k poškození chrupavky a k dalším změnám v okolí kloubu. Je považována za civilizační onemocnění, které stále častěji postihuje mladší generace.
zánětlivě-degenerativní onemocnění cév s klíčovou rolí tuků, především cholesterolu.
propaguje hodně bílkovin a málo uhlovodíků (high-protein, low-carb). Avšak výživa příliš bohatá na bílkoviny zvyšuje zátěž ledvin.
zděděný sklon k vývoji alergických onemocnění, jako je astma, alergická rýma nebo ekzém.