Účinné diety zazraky-zivota.ucinne.cz
Zázraky života - seriál vlasy-plet.kvalitne.cz
Módní kosmetické trendy
Encyklopedie
Vše A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
jednotka obsahu energie potravin, jedna kalorie je množství tepelné energie nutné ke zvýšení teploty 1 g vody o 1 °C. V praxi je tato jednotka příliš malá, aby reprezentovala údaj na potravinách a proto se užívá násobená její jednotka tisícem, tedy kilokalorie (= 1000 kalorií). Přestože název kalorie je blízký vetšině lidí, je standardní jednotkou energie joule (J). Jedna kalorie odpovídá 4.2 joulu. Energetická hodnota potravin se pak udává v kilojoulech (kJ).
látka schopná u člověka vyvolat zhoubné nádorové bujení. Mezi známé karcinogeny patří především ultrafialové paprsky, azbest, dehet a chemické látky obsažené v cigaretovém kouři
se používá jako alternativa ke kakau. Pochází ze stromu s dlouhými lusky se semeny, která se suší a melou. Oproti kakau má karob 3× více vápníku, méně kalorií a méně tuku. Obsauje vlákninu pektin, která reguluje trávení.
dřevina z čeledi sapanovitých. Pochází z tropické Ameriky nebo z Indie (c. senna). Listy i kůra těchto rostlin obsahují glykosidy, antrachinony a další látky využívané při výrobě léčiv. Známý je především „sennový list“.
jsou velké špaldové kroupy. Oproti špaldovému zrnu je kernotto rychleji uvařené a je pro většinu lidí lépe stravitelné.
dieta sestávající především ze semen, klíčků luštěnin, pšenice a dalších zrn někdy doplněná syrovou zeleninovou stravou.
(ubichinon) - látka, která se nachází ve stravě (hovězí maso, srdce, ryby, zelenina, sója) a zároveň je syntetizována prakticky v celém těle (především ve svalových buňkách).
bílkovina, která je hlavní složkou vazivové tkáně, kostí, chrupavek, šlach, vazů a kůže.
ohebný optický přístroj opatřený světelným paprskem a kamerou. Slouží k vyšetření tlustého střeva (kolonoskopii).
řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 cm a dlouhé i několik metrů. Obsahuje vápník, vitamín A, vitamín B1, jód a další látky. Řasa má příjemnou chuť. Kombu působí příznivě na metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před vstřebáváním těžkých kovů – kadmia a stroncia.
pomocí opakování cviků v sériích dle tréninkového plánu se zátěží nebo jen s hmotností těla se zvětšuje objem svalových vláken a tím svaly zpevňujeme a tvarujeme. Zároveň stoupá velikost síly.
koření, mletý plod koriandru má výraznou a ostrou chuť, používá se do nakládané zeleniny, do marinád, pečiva i zavařenin. Podporuje trávení a působí proti nadýmání, zmírňuje křeče a utišuje žaludeční a střevní bolesti.
Kreatin je poměrně jednoduchá chemická sloučenina. Vyskytuje se v našem těle přirozeně jako rychlý a efektivní zdroj energie pro svalovou tkáň. Většinu potřebného množství kreatinu si dokážeme vytvořit ve svém těle sami. Postačí nám k tomu pár běžných aminokyselin. Pokud příjmem kreatin v potravě ušetříme si však krok navíc. Kreatin vzniká především v játrech a v ledvinách. Z místa vzniku je transportován krví na místa, kde je ho jako zdroje energie nejvíce třeba ? do svalů, srdce a mozku. Jako rychlý zdroj energie je kreatin výhodný zejména pro rychlostní sporty. Pro vytrvalostní sporty nemá užívání zvýšených dávek kreatinu prakticky význam. Kromě vlivu na výkonnost svalové tkáně bylo prokázáno také příznivé působení kreatinu na hladinu krevního cholesterolu. Kreatin snižuje hladinu celkového cholesterolu a hladiny neutrálních tuků. Mimo to zvyšuje hladinu ?dobrého? cholesterolu (tzv. HDL cholesterolu. Brání tak vzniku vážných srdečně-cévních onemocnění. V našem těle je naprostá většina z celkového množství kreatinu obsažena v kosterním svalstvu. O zbývající část se pak dělí srdce a mozková tkáň. Celkové množství kreatinu v našem těle je asi 100 gramů. Nejdůležitějším potravním zdrojem kreatinu je maso. Velké poměrné množství obsahuje maso ryb a ptáků. Půl kilogramu masa obsahuje asi 2 gramy kreatinu. Denní potřeba kreatinu se u dospělého člověka pohybuje kolem 2 gramů. Výhodou v případě kreatinu je, že na rozdíl od vitamínů si jej dokážeme vytvořit v našem těle zcela sami. Zvýšený příjem v podobě potravních doplňků je jakýmsi nadstandardem, který nám pomůže zlepšit krátkodobou fyzickou výkonnost.
cukr, který vzniká trávením sacharidů a je obsažen v krvi. Odtud je odebírán buňkami tkání a využíván jako zdroj energie. Vstřebávání do buněk je řízeno hormonem inzulinem produkovaným slinivkou břišní (pankreas). Inzulin se uvolňuje, dojde-Ii ke zvýšení hladiny krevního cukru. Rovněž konzumování sladkostí způsobuje příliš rychlý vzestup hladiny krevního cukru.
druh pšeničných těstovin. Zdravější varianta je celozrnný kuskus.