dieta.ucinne.cz
Účinné diety
zazraky-zivota.ucinne.cz
Zázraky života - seriál
vlasy-plet.kvalitne.cz
Módní kosmetické trendy


Encyklopedie



    Vše    A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z    

Makronutricienty

základní živiny - potraviny jako lipidy, bílkoviny a sacharidy, které tělo potřebuje.

Malnutrice

nesprávná, nedostačující výživa.

Melasa

je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny (který je ale zbaven většiny cukru). Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny – jako je např. rafinovaný bílý cukr). Nejlepší je v BIO kvalitě. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18–20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou – tedy většinu vitaminů B komplexu. Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané ?černým zázrakem?, je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková. Je ceněna zvláště při anémii, revmatických poruchách, zácpě, nespavosti atd.

Mentální anorexie

porucha příjmu potravy vyskytující se zejména u dospívajících dívek. Trpí jí přibližně 1% mladých žen. Hlavními příznaky jsou: značný úbytek hmotnosti, nadměrná aktivita, tajnůstkářství a defenzivní chování, nadměrná tělesná aktivita, zimomřivost, používání projímadel, ztenčení vlasů, suchá kůže, zástava menstruace. Nutná je včasná lékařská péče.

Metabolický syndrom

onemocnění způsobené současným výskytem několika rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Jeho přítomnost znamená výrazné zvýšení rizika vzniku srdečního infarktu, cévní mozkové příhody (mrtvice) a diabetes mellitus 2. typu (cukrovky). Typickým znakem metabolického syndromu je nadbytek tukové tkáně v oblasti pasu (centrální obezita). Nacházíme ho u dvaceti až třiceti procent obyvatel vyspělých zemí, včetně České republiky, která se v jeho výskytu řadí na přední evropská i světová místa. Častější je u starších osob.

Metabolismus

látková přeměna. Jedná se o souhrn všech chemických pochodů v buňkách těla. Metabolismus, nebo-li výměna látková, je proces, kterým organismus přeměňuje vstřebané živiny na energii. Jeho hodnota je u každého člověka trochu jiná, ale pravidelným pohybem stoupá, při kaloricky chudé stravě naopak klesá. Některá onemocnění, například snížená činnost štítné žlázy, mohou rovněž metabolismus snižovat

Mikronutricienty

potraviny, jako například vitaminy a minerály, nutné v malých množstvích v potravě.

Minerály

jednoduché chemické sloučeniny, které nemohou být tvořeny v těle, ale pro zachování dobrého zdraví musí být přítomny v potravě. Pro tělo nezbytné jsou uhlík, kyslík, vodík, dusík, dále makrominerály vápník, fosfor, sodík, chlór, draslík a síra (přítomny v těle ve značném množství) a ostatní minerály (mikrominerály ? tedy stopové prvky) potřebné jen v malých množstvích.

Miso

pocházející z Japonska je fermentovaná směs sóji a obilí. Dodává tělu vitaminy, minerální látky, důležité enzymy, podporuje trávení a imunitu. Odvádí z těla škodlivé látky, výborná je miso polévka. Jako rychlou snídani lze použít i kvalitní instatntní miso, které se dá koupit v bioprodejnách.

Miso pasta

se připravuje fermentací sójových bobů a soli. Používá se k dochucování podobně jako sójová omáčka. Je velmi silné chuti, a proto se jí používá velmi malé množství.

Mungo boby

jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.

Partneři: Dieta hubnutí, koktejlbarman.cz, Jak zhubnout, Osobní trenér Poker After Dark e-Léčiva.com Tonery a inkoustové náplně pro znalce