Účinné diety zazraky-zivota.ucinne.cz
Zázraky života - seriál vlasy-plet.kvalitne.cz
Módní kosmetické trendy
Encyklopedie
Vše A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
přírodní látky většinou rostlinného původu. V rostlinách tvoří buněčné stěny a ukládají se v nich jako zásobní látky. Pro živočichy jsou hlavním zdrojem energie. Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou. V molekulách sacharidů jsou obsaženy atomy tří prvků - uhlíku, vodíku a kyslíku.
skupina léků pro regulaci vody a elektrolytů v těle.
je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, chutí a strukturou se blíží masu. Připravuje se vymytím škrobu z pšeničné mouky, vařit ho lze ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, zdravý guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitaminy. Seitan lze tedy upravovat stejně jako maso, ale doba úpravy je kratší. V obchodech se zdravou výživou lze koupit již hotový seitan – natural, seitanové karbenátky, řízky, nebo seitan zavařený ve sklenicích.
kasie – dřevina z čeledi sapanovitých. Pochází z tropické Ameriky (Cassia acutifolia) nebo z Indie (c. senna). Listy i kůra těchto rostlin obsahují glykosidy, antrachinony a další látky využívané při výrobě léčiv.
sušený a zdravý přírodní výtažek z naklíčeného ječmene, sladu. Používá se jako sladidlo. Ve 100 gramech jemně nažloutlého prášku najdeme vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a železo. Sladovit obsahuje stejně jako med i určité procento jednoduchých cukrů, a proto jej diabetici smějí přijímat jen v omezeném množství.
přírodní sojové omáčky neobsahují žádná barviva, konzervační látky a zvýrazňovače chuti. Shoyu je přírodně fermentovaná sójová omáčka, která se vyrábí tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pražené pšenice a vody. Výraznější chuť má Tamari omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Tamari lze použít při bezlepkové dietě, enzymy v ní obsažené mají příznivý vliv na trávení a přispívají lepšímu využití živin z potravy. Shoyu i Tamari lze používat klasicky na dochucování zeleninových polévek, dušené zeleniny, číny, omáček, pomazánek atd.
nápoj připravovaný ze sójových bobů. Je vhodnou náhradou kravského mléka, protože neobsahuje cholesterol a je lépe stravitelné. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a vitamín E.
v současnosti módní hit. Hraje se v uzavřeném prostoře, míček se odpaluje raketami jako v tenise. Pro odraz míčku se používají všechny čtyři stěny. Hráči se střídají v podání dle pravidel. Squash je fyzicky velmi náročný zejména na stále se opakující rychlé starty na míč. Jednostranně zatěžují paži s raketou a příslušnou polovinu zad a kolenní a hlezenní klouby.
léky na snižování cholesterolu.
natahování, roztahování, v současnosti označení pro speciální cvičení na protažení zkrácených svalů, zvětšení pohyblivosti a ohybnosti těla. Strečing je stejně důležitý pro rekreační sportovce, vrcholové sportovce i lidi s malou pohybovou aktivitou z následujících důvodů, jelikož představuje účinnou preventivní ochranu proti poranění oporového a pohybového aparátu při běhu, jiných aerobních aktivitách a rekreačním sportování obecně. Strečingem před a po vykonávané činnosti se dá předejít množství bolestí a těžkostí namáhaných svalových skupin. Strečing představuje účinný prostředek, jak snížit počet zranění ve vrcholovém a výkonnostním sportu, má účinek i na samotnou kvalitu sportovního výkonu.
fyzická nebo psychická zátěž, napětí, pocit nebezpečí a ohrožení; soubor projevů, jimiž organismus reaguje na mimořádné podmínky a „připravuje se k boji“. Vlivem stresových hormonů potlačí fyziologické procesy v tomto okamžiku nedůležité (např. trávení) a aktivuje funkce aktuálně potřebné (např. k útěku, k obraně), přičemž se zrychlí dýchání, srdeční akce a stoupne krevní tlak.
potraviny, do kterých byl přidána probiotika i prebiotika současně, čímž se výrazně zvyšuje jejich účinek.
vylučuje všechno, co se připravuje při vyšší teplotě než 48 °Celsia. To je teplota, při níž se začínají rozpadat enzymy.
je nešlechtěný druh pšenice, která je vynikající při léčení některých alergií, působí regeneračně na buňky a chrání organismus před infekcemi. Má lehce oříškovou chuť.