Účinné diety zazraky-zivota.ucinne.cz
Zázraky života - seriál vlasy-plet.kvalitne.cz
Módní kosmetické trendy
Encyklopedie
Vše A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
žádné maso, žádné mléčné výrobky ani vejce. Dokonce ani med. Správní vegani nepoužívají výrobky z kůže, vlny, peří ani hedvábí.
infekční činitel, který může napadnout živé buňky a použít jejich strukturu k vlastnímu rozmnožování. Poškozuje organismus a vyvolává onemocnění. K virovým nemocem patří choroby z nachlazení, chřipka, plané neštovice, spalničky, zarděnky, herpes a řada dalších.
organické látky, které si tělo nedovede samo vytvořit (s výjimkou vitaminu D a niacinu), potřebné v malém množství, ale nezbytné pro zdravé fungování těla. Musí být prototo dodávány v potravě.
A, D, E a K, se nacházejí v potravě obsahující živočišné nebo rostlinné tuky a jsou ukládány v játrech.
komplex vitaminů skupiny B a vitamin C, které nejsou v těle ukládány, měly by být tedy konzumovány denně. Nejlepším zdrojem těchto vitaminů jsou syrové potraviny.
styl stravování, který povoluje výhradně konzumaci syrové zeleniny, ovoce a ořechů, semínek, speciálních druhů oliv a olivového oleje. Dle tohoto přístupu je vařená strava toxická a pro člověka absolutně nezdravá. Naopak syrová rostlinná strava údajně člověka zbaví všech obtíží a toxinů. Avšak výběr potravin je zúžen na minimum a s tím stoupá i pravděpodobnost výživových deficitů. Není možno pokrýt denní potřebu bílkovin, vápníku, některých vitaminů. Pokud člověk nedoplňuje svou stravu četnými výživovými doplňky, může po několika měsících dojít k vyčerpání rezerv organismu (například vitaminu B 12 a dalších faktorů) a klesá také výkonnost imunitního systému.
nestravitelné látky nalézající se v rostlinné potravě. Napomáhá vyměšování stolice ? nestrávené potravy ? a je považována za ochranný prostředek proti některým nemocem včetně rakoviny tlustého střeva.
nestabilní a vesměs škodlivé částice vznikající během oxidačních procesů v těle; jejich tvorbu podporují různé fyzikální stresory včetně potravy s nedostatkem antioxidantů, dále látky znečišťující ovzduší a nadměrná námaha. Hrají důležitou úlohu v procesu stárnutí a při vzniku některých nemocí, například onemocnění tepen a rakoviny.
spotřeba energie v organismu, závisí na věku, pohlaví, velikosti a tělesné kondici člověka.
Doplňky stravy nejsou rozhodně všelékem při hubnutí. Jsou ale ideálním podpůrným prostředkem, aby se organismus při hubnutí nerozhodil. Tím, že je tělu dodáme, můžeme zabránit psychickému i fyzickému vyčerpání. Cílem podávání výživových doplňků tedy není léčit, ale spíše pomáhat preventivně. Při hubnutí doplňky chrání před nežádoucími účinky různých výživových stylů, podporují rekonvalescenci. Výběr potravinových doplňků měl být vysoce individuální, každý potřebuje jinou sestavu doplňků. Nejčastěji používané doplňky stravy: CLA, Omega-3, Karnitin, Q10, Chrom, kyselina alfa-lipoová, vláknina, zažívací enzymy. Dnes už se sice dočteme v mnoha publikacích či na internetu o různých potravinových doplňcích s popisem jejich použití i dávkování, jenže tzv. přírodní medicína v ČR dosud stojí stále tak nějak mimo zákon. Přitom sami klasičtí lékaři nemají proti používání doplňků v prevenci námitky. V případě prodeje doplňků v lékárnách není však zatím bohužel informovanost klienta zajištěna, prodejce se spoléhá pouze na etiketu, kde se však dle naší legislativy nesmí tyto účinky psát, jelikož se nejedná o schválený lék.