Účinné diety zazraky-zivota.ucinne.cz
Zázraky života - seriál vlasy-plet.kvalitne.cz
Módní kosmetické trendy
Encyklopedie
Vše A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Lactobacillus acidophilus – užitečná bakterie obsažená v jogurtech s živými kulturami, rovněž jako samostatný potravinový doplněk. Pomáhá udržovat rovnováhu střevních mikroorganismů a potlačuje přerůstání kvasinek, které jsou příčinou kvasinkových infekcí.
hormon, který vzniká v nadledvinkách. Při jeho zvýšení v krvi stoupá tepová frekvence srdce a krevní tlak.
Aerobní cvičení při vyšší tepové frekvenci, taneční choreografie různé náročnosti. Různé formy (Step AE, High AE, Low AE, AE Body, Dance AE, AE Master, Aqua AE?)
je bezbarvý až bílý želatinový přípravek, získávaný z mořských řas. Díky svému původu je velice důležitý pro vysoký obsah jódu. Agar se používá v potravinářství k přípravě dezertů a jiných želatin. Uchováváme jej na suchém, chladném místě. Je výbornou a mimořádně zdravou náhradou k želatině, která je vyráběna ze zvířecích chrupavek a kůží. Pokrmy s agarem jsou vhodné pro pacienty s nadváhou, protože agar má nulovou energetickou hodnotu. V kombinaci se lněným semínkem je vhodný při zácpě.
za normálních okolností neškodná látka, která u vnímavé osoby může vyvolat alergickou reakci imunitního systému. Alergeny jsou většinou bílkoviny, k nejběžnějším patří například pyly, trus roztočů a zvířecí chlupy.
bohatá skupina zásaditých dusíkatých látek se silným, často jedovatým účinkem na lidský organismus. Většina z nich má velký význam pro lékařství
etanol, etylalkohol neboli líh; je obsažen například v lihovinách, víně a pivu. Zevně se používá k dezinfekci kůže, na masáže, k chlazení a v obkladech.
je semeno rostliny (obilovina), z něhož se mele mouka. Je bohatý na bílkoviny, železo a vápník a pro posílení imunitního systému je důležitý obsah zinku, hořčíku a mědi. Je vhodným doplněním rýže, jáhel a kukuřice při bezlepkové dietě. Můžeme jej koupit v prodejnách s racionální výživou ve formě obiloviny, mouky, či různých výrobků. Amarantová mouka má široké uplatnění jakou součást pekárenských výrobků i těstovin.
semeno ozdobné rostliny, které se připravuje jako obilovina nebo se z něj zpracovává mouka. Je bohatý na bílkoviny, železo a vápník. Pro posílení imunitního systému je důležitý i obsah zinku, hořčíku a mědi. Je vhodným doplněním rýže, jáhel a kukuřice při bezlepkové dietě – neobsahuje totiž lepek. V České republice jej můžete koupit v obchodech s racionální výživou ve formě obiloviny a mouky.
základní stavební molekula pro tvorbu proteinů. Stavební složky bílkovin, které tělo potřebuje k tvorbě a obnově buněk a k řízení látkové výměny. Některé aminokyseliny dokáže tělo vytvářet samo, ostatní však musí získávat z potravy.
stavební složky bílkovin, které tělo potřebuje k tvorbě a obnově buněk a k řízení látkové výměny. Některé aminokyseliny dokáže tělo vytvářet samo, ostatní však musí získávat z potravy.
chudokrevnost, skupina onemocnění, při nichž je množství červeného krevního barviva (hemoglobinu, viz. heslo) nebo počet červených krvinek nižší než u zdravého člověka.
léky na hubnutí, jimiž nás zahlcuje farmaceutický průmysl. Ty nejenže organismus většinou psychicky i fyzicky totálně rozhodí, ale jejich efekt je navíc pouze dočasný, přestanou totiž působit okamžitě poté, co je vysadíte (jojo efekt).
medicína zaměřená proti stárnutí. Nová generace doplňků stravy vychází z potřeby zvládnout stoupající nároky na psychickou i fyzickou kondici a na oddálení procesu stárnutí.
tlumící růst bakterií.
sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škody způsobené v organismu volnými radikály a které poskytují určitou ochranu proti nemocem, jako jsou infekce a některé druhy rakoviny. Mezi antioxidanty patří například vitaminy C a E, beta-karoten a minerály selen a zinek. Rovněž látky obsažené v bobulovém ovoci, zeleném čaji a jiných rostlinných potravinách jsou dobrými antioxiadanty.
sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škody způsobené organismu volnými radikály a které poskytují ochranu proti nemocem, jako jsou infekce a některé druhy rakoviny. Mezi antioxidanty patří například vitaminy C a E, beta-karoten a minerály selen a zinek. Rovněž látky obsažené v bobulovém ovoci, zeleném čaji a jiných rostlinných potravinách jsou dobrými antioxydanty.
působící proti virům.
gymnastické cvičení ve vodě za doprovodu hudby, kdy dochází k optimálnímu zatížení srdečně-cévního, dechového a pohybového systému. Nedochází k přetěžování páteře a nosných kloubů, nezáleží na fyzické kondici či plavecké dovednosti. Pravidelným a dlouhodobým cvičením lze kondici i dovednosti neustále vylepšovat. Při cvičení v hluboké vodě se používají nadnášecí pomůcky (plavecké pásy či nudle).
degenerativní, pomalu se vyvíjející onemocnění jednoho nebo více kloubů, při němž dochází k poškození chrupavky a k dalším změnám v okolí kloubu. Je považována za civilizační onemocnění, které stále častěji postihuje mladší generace.
zánětlivě-degenerativní onemocnění cév s klíčovou rolí tuků, především cholesterolu.
propaguje hodně bílkovin a málo uhlovodíků (high-protein, low-carb). Avšak výživa příliš bohatá na bílkoviny zvyšuje zátěž ledvin.
zděděný sklon k vývoji alergických onemocnění, jako je astma, alergická rýma nebo ekzém.
pokud se provádí rekreačně, je velmi vhodné pro všechny věkové kategorie, zejména pro dříve narozené. Hraje se ve dvojicích či čtveřicích péřovým míčkem a lehkou raketou.
mikroskopický organismus. Některé druhy žijí zcela neškodně v těle a dokonce jsou nezbytné pro důležité procesy, jako je trávení, zatímco jiné mohou způsobovat celou řadu nemocí, od běžného zánětu žaludku a střev až k infekcím méně obvyklým, jako je například zánět mozkových blan.
látky, které tělo nepřijímá a v nezměněné formě je vylučuje střevem. Přesto však mají důležitou úlohu v trávení, jelikož slouží jako výplňový materiál a tak trávení kladně ovlivňují. Balastní látky, označované též jako vláknina, se charakterizují jako látky bobtnavé, vážící na sebe vodu a tak zvětšující objem stolice.
základní přeměna látková ? množství energie potřebné pro krytí aktivity orgánů a pro udržení tělesné teploty. Osoba, u které se měření provádí, má být v úplném tělesném a duševním klidu, vleže a nejméně 12 hodin po posledním jídel.
báječně nahradí všechny masoxové kostky a jiné zvýrazňovače chuti. Neobsahují glutamany a jsou vyrobeny jen ze sušené zeleniny, kvalitního oleje a koření. Obsahují často rýžové miso, které má čistící účinky. Biobujóny jsou bezlepkové a navíc 100 procentně veganské.
všechny živočišné a rostlinné produkty, které byly vypěstovány nebo chovány v přírodních podmínkách bez použití pesticidů, fungicidů, hormonů nebo umělých hnoji. Jsou to potraviny bez chemických látek, konzervantů, barviv a jsou vytvářené z bioproduktů.
urovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství, tzn. přírodními postupy bez použití chemických látek. Taková surovina je určena k výrobě biopotravin a dalších ekologických výrobků.
index tělesné hmotnosti, je výpočet, pomocí nějž lze určit, zda je váha optimální, nebo zda člověk trpí nadváhou či podvýživou. Hodnoty BMI: méně než 18 podváha, 18 - 25 ideální hmotnost, 25 - 30 nadváha, nad 30 obezita ohrožující zdraví.
Výpočet BMI: hmotnost (kg) / druhá mocnina výšky (m)
je částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí. Jako tepelně zpracovaná potravina je velmi lehce stravitelný, dodává vitalitu a nenadýmá. Můžete ho používat samostatně nebo jako přílohu k zelenině, či do salátů a masových jídel.
porucha příjmu potravy, vyskytující se hlavně mezi mladými ženami. Postižené bulimií touží po jídle, ale bojí se ztloustnutí. Hltají velké množství potravy, které následně zvracejí a používají také projímadla, což může způsobit závažné zdravotní potíže. Nutná je lékařská péče.
jednoduše znamená výživný program, který je sestaven tak, že buňky v našem těle jsou plně vyživovány. Toto našim buňkám umožňuje růst, regeneraci a vykonávání své funkce s největší efektivností, která je možná. Výsledek je, že se cítíme a vypadáme lépe a jsme také schopni mít větší obranyschopnost proti chorobám a také kontrolovat naši váhu, pokud je to potřeba. Dodání pořádné výživy je komplikovanější, než se jednoduše vyhnout určitým přebytkům v průměrné dietě. Je to dokonce komplikovanější než přidání pár vitamínů, zdravého jídla, džusů atd.. Buněčná výživa začíná používáním kompletního výživného programu, který zahrnuje všechny základní mikroživiny, požíváním vyvážených jídel a vyhnutím se přebytkům, které jsou známé, že mohou být škodlivé. Zároveň to znamená využít bohatství informací, které byli nasbírány z botanického světa jako výživné byliny.
(karob) se získává ze stálezeleného středozemního keře. Vypadá a chutná podobně jako kakao, ale na rozdíl od něj neobsahuje kofein. Carob má vysoký obsah vápníku, železa a hořčíku. U nás se prodává ve formě prášku a drobných peciček. Prášek používáme stejně jako běžné kakao, do pečiva, pudinků, nápojů, a pecičky jsou nejchutnější po mírném rozpuštění na horkých obilných kaších.
metabolické onemocnění, které souvisí s příjmem bílkovin, vyznačující se nesnášenlivostí lepku (to je bílkovina některých obilovin). Pokud pacient nedodržuje bezlepkovou dietu, trpí průjmy a poruchami vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Při bezlepkové dietě bezlepkové dietě jsou vhodné potraviny z kukuřice, rýže, brambor, sóji, amarantu, pohanky a prosa. Alergizuje naopak pšenice, žito, ječmen a oves – jim je třeba se vyhýbat a dávat pozor i na možnost jejich skrytého výskytu například v uzeninách.
celá zrna – nečištěná obilná zrna včetně slupek a otrub. Oproti čištěným obilninám mají větší nutriční hodnotu a obsahují více přirozené vlákniny, která se při čištění a úpravě zrn z velké části ztrácí. Protože tělo tráví celá zrna mnohem pomaleji než čištěné (rafinované) obilniny, uvolňují se z nich také pomaleji sacharidy, což pomáhá zabránit nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru. K obvyklým zdrojům celých zrn v potravě patří neloupaná rýže (hnědá, u nás prodávaná i pod názvem „rýže natural“) a celozrnný chléb a pečivo.
tráva (Cymbopogon citratus) z čeledi lipnicovitých. Pochází z tropické Asie, ale dnes se pěstuje téměř ve všech tropických oblastech pro své listy, obsahující vonnou silici.
k civilizačním chorobám patří cévní onemocnění, předčasná ateroskleróza a její komplikace (infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, hypertenze), obezita, cukrovka, nádory, předčasné stárnutí, zánětlivá revmatická onemocnění kloubů, předčasné porody a potraty a některé vrozené vývojové vady nervového systému novorozenců, deprese, demence včetně Alzheimerovy choroby a chronický únavový syndrom. O civilizačních chorobách mluvíme proto, že se člověk není schopný rozumně přizpůsobit nadbytku vymožeností, které nám civilizace přináší v tom nejlepším slova smyslu. Moderní způsob života způsobil, že průmyslová velkovýroba kaloricky bohatých potravin vyrábí nadbytek tučných, slaných jídel, které jsou převážně z živočišných zdrojů a slazených potravin a nápojů. Technický rozvoj, počítače a vývoj dopravy způsobil významný úbytek fyzického pohybu. V rámci rostoucí životní úrovně se ruší místa, kde byla možnost volné fyzické aktivity zejména pro děti, a to vše ve spojení s nadměrnou konzumací jídla, alkoholu a cigaret i s všeobecně nervóznějším tempem života vede k epidemii výše uvedených onemocnění. Snížení jejich výskytu znamená zapojení celé společnosti k změně životního stylu na všech úrovních a pokud se nezmění dosavadní trend, můžeme jen očekávat nárůst výskytu těchto onemocnění a to čím dál v mladším věku.
(římský hrách, cícer, chickpea) luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku, vápníku, hořčíku a manganu. Z vitamínů v ní najdeme zejména karoten a kyselinu listovou.
luštěnina s velkou zásobou bílkovin, vitaminů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku a vápníku. To z ní dělá výborný prostředek proti neurózám, depresím a stresům.
(= Doporučená Denní Dávka) je v České republice užívané označení pro množství určité nutriční látky, kterou má člověk dostat v potravě, aby byly splněny specifické požadavky organismu na množství uvedené látky. Všechny hodnoty DDD jsou odvozené z vědeckých studií o fyziologických potřebách aktivních látek u zdravých osob (např. základem pro DDD určitého vitamínu je množství této látky, které je nutné k udržení jeho správné hladiny v krvi u testované osoby.
První s teorií o dělené stravě přišel začátkem 20. století Dr. Hay. K nám tento typ diety přivezla z Austrálie Lenka Holas-Kořínková a vydala o ní několik knih. Celá dieta spočívá v tom, že striktně jíte potraviny podle toho, do které skupiny patří. Dělená strava vychází z předpokladu, že přijímáme-li současně sacharidové a bílkovinné potraviny, nadměrně tím zatěžujeme organizmus, jenž najednou obě živiny zpracovávat neumí. Z toho důvodu je lepší tělo nemást a dát mu každý den trávit vždy jen jeden druh živin. Potraviny se tedy rozdělují do tří skupin: bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny, které se mohou jíst kdykoliv a s čímkoliv. Aby se to lépe pamatovalo, dostaly bílkoviny název zvířátka a sacharidy název kytičky, přestože ne vždy je toto rozdělení zcela jednoznačné.
-
Bílkoviny (zvířátka): maso, vejce, mléko, sýry, většina ovoce (vyjma banánů a fíků).
-
Sacharidy (kytičky): pečivo, těstoviny, všechno z mouky, brambory, banány, fíky.
-
Neutrální potraviny: syrová zelenina, jogurt, tvaroh.
-
Naprosto zapomeňte na: hotová jídla a konzervy, luštěniny, buráky, majonéza, černý čaj, káva, kakao, čokoláda a destiláty.
Obecně je doporučováno střídat kytičky a zvířátka obden ? abyste měli dostatek všech živin. Pokud ale milujete maso, můžete si ho dát třeba pětkrát týdně a naopak milovníci těstovin a pečiva mohou mít kytičkový den častěji než zvířátkový. Nemůžeme si však myslet, že pokud ?dělíme? stravu, můžeme jíst kolik chceme. Důležité je nepřejídat se. Jedinou nevýhodou je, že můžete mít trochu problém se stravováním v zaměstnání nebo v restauraci, ale i tady existují tipy, jak to obejít.
očištění organismu. Zbavování organismu škodlivých látek.
Diabetes mellitus se u dospělých vyskytuje převážně jako diabetes II.typu, i když v ČR je i 100 000 diabetiků I.typu. Slinivka břišní produkuje dostatek hormonu inzulínu, organismus však pro něj nemá fungující receptory, takže je v podobné situaci, jako kdyby inzulín neměl. Výsledkem je vysoká glykémie, kterou je nutno nějakým způsobem snížit. Vzhledem k tomu, že většina diabetiků II. typu má nadváhu, bývá nejzdravějším a nejlevnějším řešením úprava stravy, která vede ke snížení hmotnosti (tím automaticky klesá i glykemie). Pokud dieta nestačí, je nutno přidat léky (antidiabetika), případně inzulin. Normální hodnoty cukru v krvi (glykemie) jsou mezi 4–5,5 mmol/l. Diabetik musí omezit ve stravě všechny sacharidy, nejen sladké. Množství pečiva a příloh diabetolog reguluje podle glykemie a hmotnosti pacienta.Některé potraviny, zejména takové, které jsou slazené aspartamem (nápoje, nízkotučné ovocné jogurty s aspartamem) se v diabetické dietě dobře uplatní. Často se však můžeme setkat s takzvanými sladkostmi pro diabetiky, které se pyšní tím, že jsou bez cukru. Avšak slazeny jsou fruktózou nebo jiným sladidlem, které má energetickou hodnotu téměř stejně vysokou jako řepný cukr. Vzhledem k tomu, že tyto sladkosti jsou většinou velmi bohaté na tuk (až 35% hmotnosti výrobku!), jsou pro diabetiky nevhodné. Z tohoto důvodu je nutné číst informace na obalech potravin pro diabetiky. Diabetika totiž neohrožuje pouze vysoká hladina cukru v krvi, ale rovněž choroby srdce a cév.
stravovací režim, který člověk dodržuje buď za účelem snížení hmotnosti nebo ze zdravotních důvodů.
Teorie doktora Petera J. d´ Adama vychází z předpokladu, že pro člověka je dobré jen to, na co je jeho tělo z dlouhodobého hlediska zvyklé - to, co vždy jedli jeho předci. Podle krevní skupiny lze lidi rozdělit do čtyř skupin – pro každou z nich existují doporučené a zakázané potraviny. Z hlediska hubnutí vychází tato dieta z předpokladu, že stravu, kterou potřebuje vaše krevní skupina, tělo přijme a bezezbytku zpracuje. Pokud ovšem jíte potraviny, které vaše krevní skupina „nesnáší“, tělo je nepřijme, naruší se rovnováha a vy tloustnete. Nejčastější krevní skupina 0 je na světě asi 50 000 let. Objevila se v éře lovců a její dietní režim vyžaduje vysoký objem masa, zeleniny a nekyselého ovoce. Nevhodné jsou obilniny, brambory a mléčné výrobky. Existence skupiny A se datuje na začátek období zemědělství a její nositelé by tedy měli dodržovat takřka vegetariánskou dietu, ideální jsou obilniny, rostlinná strava, pokud maso, tak jedině kuřecí. K nevhodným potravinám patří maso a mléko a mléčné výrobky. Z období masové migrace pochází krevní skupina B a ?béčkový? strávník může požívat většinu jídel mléko, mléčné výrobky, většinu masa (kromě kuřecího). Nevhodné jsou obilniny a některé druhy zeleniny. Krevní skupina AB, která je nejvzácnější ze všech druhů, má nejmíň nutričních omezení. Ten, komu proudí v žilách, může jíst skoro vše, co je vhodné pro skupinu A i B. Nevhodné však je maso, tučné mléko a sýry, máslo. Tuto dietu by vám rozhodně doporučily herecké hvězdy jako Hugh Grant nebo Liz Hurleyová.
autor Herman Tarnower, 1970. Dieta 14-tidenní, založena na snížení příjmu kalorií, což vede k úbytku váhy (ale také k únavě a vyčerpání). Rozděluje sacharidy, bílkoviny a tuky do jistých procent (43% bílkoviny, 22.5% tuku, a 34.5% sacharidy).
při léčení dietou se nejprve důkladně analyzuje způsob vaší výživy a pak se provedou takové změny ve vašem jídelníčku, které by pomohly zlepšit sílu a odolnost vašeho těla a jeho schopnost k samo uzdravování. Navštívíte-li poprvé odborníka na výživu, vyplníte nejdříve dotazník o svém zdravotním stavu, prodělaných nemocech, způsobu života a o svém běžném jídelníčku. Po prostudování tohoto dotazníku vám terapeut poskytne rady, podle nichž budete muset změnit své stravovací návyky, a doporučí vám speciální dietu, která by měla odstranit vaše obtíže.
močopudné látky, které povzbuzují ke zvýšené tvorbě moči.
onemocnění způsobené poruchou metabolismu kyseliny močové, konečného produktu nukleových kyselin a nukleotidů. Dochází ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi (hyperurikémie) a jejímu ukládání do kloubů a ledvin či jiných orgánů (podkoží), které poškozuje. Může tvořit jednak tzv. tofy (usazeniny kyseliny močové v podkožních uzlíčcích, nejčastěji na ušních boltcích nebo nad klouby a šlachami) nebo se krystalky kyseliny močové ukládají v kloubech a způsobují v nich zánět. Nejzávažnější je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde způsobuje ledvinné selhávání. Onemocnění se může projevit tzv.dnavým záchvatem – bolestivým zánětem kloubu (nejčastěji palec u nohy). Důležitým opatřením je u tohoto onemocnění dietní režim s nízkým obsahem purinů. Neméně důležitý je také dostatek nealkoholických a neenergetických nápojů a dostatek zeleniny a ovoce stále, ještě více zvýšený v období akutních obtíží.
Jako doplněk stravy (též potravní doplněk) se označuje látka, kterou člověk konzumuje navíc k potravě, s cílem dodat organismu látky, které potřebuje, ale nezískává je v dostatečné míře v běžné stravě.
Jako doplňky stravy se užívají:
1. vitamíny, např. C, B6, B12, 2. minerály a stopové prvky, např. chróm, zinek, nebo jejich kombinace, 3. extrakty z léčivých rostlin, např. guarana, gingko, ženšen, česnek, 4. další látky jako aminokyseliny, glukosamin, chitosan, cholin, inulin, jablečný ocet, karnitin, koenzym Q10, kreatin, kvasnice apod.
Třapatka purpurová (Echinacea purpurea), bylina z čeledi hvězdnicovitých, rostoucí planě v Severní Americe. Byla jednou z nejčastěji používaných léčivých bylin indiánské medicíny. Obsahuje řadu léčivých substancí. Občas se pěstuje i jako okrasná trvalka.
prvek nezbytný pro normální buněčné funkce, například sodík a draslík. Jeho hladina se podstatně snižuje při ztrátách velkého množství tekutin potem, močí nebo stolicí.
druh neurotransmiterů uvolňovaný v mozku, který tlumí reakci organismu na bolest. Endorfiny rozšiřují v těle pocit pohody a hrají důležitou úlohu i v některých tělesných funkcích, například v regulaci teploty.
každý člověk má určité energetické nároky, které závisejí na věku a každodenní tělesné aktivitě. Energie se získává z energeticky bohaté potravy. Strava obsahující více energie, než tělo potřebuje, vede k obezitě, zatímco nedostatek energie ve stravě vede ke ztrátě tělesné hmotnosti.
bilkovina, která působí jako katalyzátor, a ovládá tak řadu specifických biochemických reakcí.
chemické látky, které v organismu umožňují a usnadňují nejrůznější chemické reakce. Například enzymy přítomné v zažívacím ústrojí rozkládají potraviny na chemicky jednodušší látky, které tělo může lépe vstřebávat.
nezbytné mastné kyseliny, nutné k růstu a jiným procesům v organismu, které však tělo nedokáže samo vytvářet, a proto je musí dostat v potravě. Omega-6 mastné kyseliny (odvozené od kyseliny linolenové) jsou obsaženy v ořechových jádrech, semenech, fazolích, avokádu a v saflorovém oleji lisovaném za studena. Jsou nezbytné pro zdravý krevní oběh a kůži i jiné tělesné funkce. Omega-3 mastné kyseliny jsou odvozeny od esenciální alfa-linolenové kyseliny a vyskytují se nejvíce v tučných rybách; jsou však i ve fazolích, jádrech vlašských ořechů, lněném semínku, celých zrnech a některých rostlinných olejích. Pro organismus jsou rovněž velmi důležité.
aromatické oleje získávané z rostlin a užívané k léčebným účelům místně i celkově. Některé posilují imunitní systém organismu a mohou obnovovat rovnováhu tělesné energie.
onemocnění, při kterém organismus neumí odbourávat fenylalanin. Důsledkem je poškození intelektu. Dnes se provádí vyšetření všech novorozenců, stačí pak jen ze stravy vyloučit zdroj fenylalaninu (varování se vyskytuje na obalech potravin nebo nápojů slazených aspartamem) a dítě může být zcela v pořádku.
pigmenty (rostlinná barviva), odpovědné za většinu jasných barev ovoce a zeleniny. Tyto látky, nazývané někdy také bioflavonoidy, působí jako důležité antioxydanty. Jejich účinnost zvyšuje vitamin C.
hraje se na hřišti ohraničeném mantinely, podobně jako v ledním hokeji. Hráči si přihrávají hokejkami malým plastovým míčkem. Hokejka se nesmí při nápřahu či po úderu zvednout nad úroveň pasu.
zvýšení množství nějaké užitečné látky (nejčastěji vitaminů, minerálů nebo stopových prvků).
bezkontaktní sportovní hra mezi dvěma družstvy o sedmi hráčích. Talíř - umělohmotný disk - se může předávat pouze přihráváním. Házející nesmí dělat kroky. Bodu je dosaženo chycením disku v koncové zóně.
cukr, který je hlavním zdrojem energie v těle a v jehož formě jsou sacharidy přenášeny krví.
Glutamát sodný (glutasol) je přípravek pro zlepšení chuti, především v čínské kuchyni. Někomu může způsobovat nadýmání a bolesti hlavy.
přírodní organické látky skládající se ze složky cukerné a složky necukerné. Cukernou část často tvoří glukóza (odtud název celé skupiny). Glykosidy bývají fyziologicky vysoce účinné, často jedovaté. Patří k nim látky působící na srdce, např. náprstníkové (digitalisové) glykosidy.
hraje se na rozlehlých travnatých hřištích malým míčkem. Pomocí speciálních holí s různým sklonem úderové části se míček odpaluje. Hraje se na jamky nebo rány. Při odpálení, drajvu, se zapojuje svalstvo celého těla. Vyžaduje dobrou nervosvalovou koordinaci, soustředění a přesnost provedení. Hra je kombinovaná s chůzí na čerstvém vzduchu.
je opražené a rozemleté sezamové semínko a mořskou solí ve speciální misce. Pravidelná lžička gomasia denně zmírňuje únavu, protože neutralizuje kyseliny v krvi. Posiluje nervový systém a přirozenou imunitu. Gomasio můžete použávat na rýžim saláty, těstoviny.
uzlíkovitě rozšířené cévy v oblasti konečníku.
chemičtí „poslíčci“ těla. Tvoří se ve zvláštních žlázách (žlázách s vnitřní sekrecí) a roznášejí se krví a lymfou k cílovým místům; tam je speciální receptory rozeznají již v nepatrném množství. Přenosem informací prostřednictvím hormonů tělo řídí ohromné množství biologických procesů od růstu přes rozmnožování po stárnutí a reguluje různé funkce a rozvoj orgánů a tkání.
silně dráždící chemické sloučeniny, vyskytující se především v rostlinách z čeledi brukvovitých (např. v hořčici, zelí, ředkvi). Mají pichlavý pach a mohou dráždit k slzení. V příslušném zředění a omezeném množství jsou bezpečné. Větší množství ředkve nebo křenu však mohou mít za následek nepříjemné žaludeční a střevní projevy.
je moderní, vysoce účinná léčebná metoda, při níž pacient inhaluje 100 % kyslík v přetlakové komoře při minimálním přetlaku 1,5 ATA. Tento způsob léčby byl rozpracován a prohlouben ve střediscích letectví, kosmonautiky a potápění. V současné době je tato metoda používána v lékařsky vyspělých zemích jako USA, Německo a Japonsko. V naší republice je tato léčebná terapie soustředěna v Praze, Plzni, Ostravě, Hronově, Olomouci a nyní i v Pardubicích. Lékařská hyperbarická asociace doporučuje hyperbarickou oxygenoterapii jakou kauzální, podpůrnou i preventivní léčbu.
Léčba přetlakovým kyslíkem má obrovské regenerační účinky. Díky zvýšenému množství rozpuštěného kyslíku v krvi podporuje buněčný metabolismus a regeneraci veškerých tkání. Je hojně využívána při celkové přepracovanosti, únavě organismu, stresech, fyzickém i psychickém vyčerpání, pro zlepšení fyzické kondice nebo jako součást tréninku u vrcholových sportovců. Podporuje syntézu kolagenu. Existují stavy, kde je tato léčba nenahraditelná – např. otrava svítiplynem, při dekompresní nemoci potápěčů, u infekcí způsobených bakteriemi, které se množí bez přístupu kyslíku .U jiných onemocnění je tato léčba vhodným doplňkem jiné léčby – např. u bércových vředů, poruch prokrvení dolních končetin, pooperačních píštělí a poruch hojení operačních ran, nehojících se stavů po amputacích, u omrzlin, popálenin, u některých poruch sluchu, při poúrazovém poškození mozku, u roztroušené mozkomíšní sklerosy v počátečních stadiích.
Je vhodná i pro mě? Léčbu může doporučit nemocnému příslušný odborný lékař . Nemocný může rovněž požádat svého praktického lékaře, aby jej odeslal do Centra hyperbarické medicíny. Lékaři centra poté zváží, zda je v daném případě léčba vhodná.
Jak probíhá? Nemocný je během léčby pod trvalým dohledem vyškoleného zdravotnického personálu. Vlastní pobyt v komoře trvá asi 1,5 hodiny. Těchto expozic přitom absolvuje nemocný během jedné léčebné kůry minimálně 10. V průběhu léčby je zdravotní stav nemocného průběžně kontrolován a léčebný režim je přizpůsobován aktuálnímu zdravotnímu stavu.
Hyperbarická oxygenoterapie je rovněž významná v prevenci v oblasti civilizačních chorob: - regenerace organismu po vyčerpávajících jednáních, fyzickém i psychickém zatížení
- doplňková léčba poruch potence
- zvýšení obranyschopnosti organismu po prodělaných nemocích, při celkové slabosti a neurovegetativní dystonii
- zlepšení fyzické a psychické kondice před očekávaným zatížením rizikovými faktory prostředí
- zmírnění a odstranění vedlejších účinků po požití některých léků a alkoholu
- kardiovaskulární onemocnění v kombinaci s léky a vitamíny.
tuk, který je normálně obsažen v tělních buńkách, jeho vysoká hladina v krvi však zvyšuje riziko infarktu.
obranný systém organismu zahrnuje různé typy bílých krvinek a protilátek určených k obraně a boji proti infekci nebo napadení cizorodými látkami (antigeny). Při takzvaných auto-imunitních onemocněních považuje imunitní systém za cizorodé i některé látky tělu vlastní. Následkem nesprávné činnosti tohoto systému dochází ke vzniku chorobných stavů s nejrůznějšími příznaky.
veslařský trenažér. Jedná se o veslování ?na suchu?. Je možné si nastavit zátěž a cvičit s mírnou či střední intenzitou po dobu, kterou si sami určíte. Při veslování se přirozeným způsobem procvičují svaly rukou, nohou, zad, břicha a hýždí. Při cvičení se šetří klouby dolních končetin.
vytrvalý běh mírné až střední intenzity trvající alespoň 30?40 minut, nejlépe na měkkém podkladu (třeba v lese). Nutné je mít vhodné pružné běžecké boty s pevným opatkem, abyste si neničili klenbu plosky nohy a šetřili klouby dolních končetin. Je možné také běhat v tělocvičně na běžícím pásu. Nedoporučuje se běhat na tvrdém podkladu, např. po silnici.
jednotka obsahu energie potravin, jedna kalorie je množství tepelné energie nutné ke zvýšení teploty 1 g vody o 1 °C. V praxi je tato jednotka příliš malá, aby reprezentovala údaj na potravinách a proto se užívá násobená její jednotka tisícem, tedy kilokalorie (= 1000 kalorií). Přestože název kalorie je blízký vetšině lidí, je standardní jednotkou energie joule (J). Jedna kalorie odpovídá 4.2 joulu. Energetická hodnota potravin se pak udává v kilojoulech (kJ).
látka schopná u člověka vyvolat zhoubné nádorové bujení. Mezi známé karcinogeny patří především ultrafialové paprsky, azbest, dehet a chemické látky obsažené v cigaretovém kouři
se používá jako alternativa ke kakau. Pochází ze stromu s dlouhými lusky se semeny, která se suší a melou. Oproti kakau má karob 3× více vápníku, méně kalorií a méně tuku. Obsauje vlákninu pektin, která reguluje trávení.
dřevina z čeledi sapanovitých. Pochází z tropické Ameriky nebo z Indie (c. senna). Listy i kůra těchto rostlin obsahují glykosidy, antrachinony a další látky využívané při výrobě léčiv. Známý je především „sennový list“.
jsou velké špaldové kroupy. Oproti špaldovému zrnu je kernotto rychleji uvařené a je pro většinu lidí lépe stravitelné.
dieta sestávající především ze semen, klíčků luštěnin, pšenice a dalších zrn někdy doplněná syrovou zeleninovou stravou.
(ubichinon) - látka, která se nachází ve stravě (hovězí maso, srdce, ryby, zelenina, sója) a zároveň je syntetizována prakticky v celém těle (především ve svalových buňkách).
bílkovina, která je hlavní složkou vazivové tkáně, kostí, chrupavek, šlach, vazů a kůže.
ohebný optický přístroj opatřený světelným paprskem a kamerou. Slouží k vyšetření tlustého střeva (kolonoskopii).
řasa rostoucí ve studených vodách severních moří. Roste ve velkých hloubkách oceánů, tvoří ji tuhé zelené listy široké 2 až 3 cm a dlouhé i několik metrů. Obsahuje vápník, vitamín A, vitamín B1, jód a další látky. Řasa má příjemnou chuť. Kombu působí příznivě na metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a chrání před vstřebáváním těžkých kovů – kadmia a stroncia.
pomocí opakování cviků v sériích dle tréninkového plánu se zátěží nebo jen s hmotností těla se zvětšuje objem svalových vláken a tím svaly zpevňujeme a tvarujeme. Zároveň stoupá velikost síly.
koření, mletý plod koriandru má výraznou a ostrou chuť, používá se do nakládané zeleniny, do marinád, pečiva i zavařenin. Podporuje trávení a působí proti nadýmání, zmírňuje křeče a utišuje žaludeční a střevní bolesti.
Kreatin je poměrně jednoduchá chemická sloučenina. Vyskytuje se v našem těle přirozeně jako rychlý a efektivní zdroj energie pro svalovou tkáň. Většinu potřebného množství kreatinu si dokážeme vytvořit ve svém těle sami. Postačí nám k tomu pár běžných aminokyselin. Pokud příjmem kreatin v potravě ušetříme si však krok navíc. Kreatin vzniká především v játrech a v ledvinách. Z místa vzniku je transportován krví na místa, kde je ho jako zdroje energie nejvíce třeba ? do svalů, srdce a mozku. Jako rychlý zdroj energie je kreatin výhodný zejména pro rychlostní sporty. Pro vytrvalostní sporty nemá užívání zvýšených dávek kreatinu prakticky význam. Kromě vlivu na výkonnost svalové tkáně bylo prokázáno také příznivé působení kreatinu na hladinu krevního cholesterolu. Kreatin snižuje hladinu celkového cholesterolu a hladiny neutrálních tuků. Mimo to zvyšuje hladinu ?dobrého? cholesterolu (tzv. HDL cholesterolu. Brání tak vzniku vážných srdečně-cévních onemocnění. V našem těle je naprostá většina z celkového množství kreatinu obsažena v kosterním svalstvu. O zbývající část se pak dělí srdce a mozková tkáň. Celkové množství kreatinu v našem těle je asi 100 gramů. Nejdůležitějším potravním zdrojem kreatinu je maso. Velké poměrné množství obsahuje maso ryb a ptáků. Půl kilogramu masa obsahuje asi 2 gramy kreatinu. Denní potřeba kreatinu se u dospělého člověka pohybuje kolem 2 gramů. Výhodou v případě kreatinu je, že na rozdíl od vitamínů si jej dokážeme vytvořit v našem těle zcela sami. Zvýšený příjem v podobě potravních doplňků je jakýmsi nadstandardem, který nám pomůže zlepšit krátkodobou fyzickou výkonnost.
cukr, který vzniká trávením sacharidů a je obsažen v krvi. Odtud je odebírán buňkami tkání a využíván jako zdroj energie. Vstřebávání do buněk je řízeno hormonem inzulinem produkovaným slinivkou břišní (pankreas). Inzulin se uvolňuje, dojde-Ii ke zvýšení hladiny krevního cukru. Rovněž konzumování sladkostí způsobuje příliš rychlý vzestup hladiny krevního cukru.
druh pšeničných těstovin. Zdravější varianta je celozrnný kuskus.
(lacrosse) - hraje se na velké travnaté ploše. Hráči si přihrávají míč holí, která je na konci trojúhelníkově rozšířená a vyplněná síťkou, do které se míček chytá. Hraje se i za brankou jako v ledním hokeji.
(gluten) - bílkovina přítomná hlavně v obilninách, především v pšenici, ječmenu, žitě a ovsu, a tím i v četných potravinách vyrobených z mouky, například v chlebu, sušenkách, koláčích a těstovinách. Lidé trpící nesnášenlivostí lepku nemohou tuto bílkovinu trávit a musí dodržovat bezlepkovou dietu, aby nedošlo k poškození střev. Takové poškození způsobuje celiakii (zejména u dětí) a může být příčinou chudokrevnosti a neplodnosti.
komplexní systém jednoduchých drenážních (lymfatických, mízních) cév a sběrných uzlů (lymfatických uzlin), které obsahují bílé krvinky a tkáň vytvářející protilátky. Tento systém odvádí tekutinu z tkání, zachytává cizorodé částice, mikroorganismy a nádorové buňky a přivádí buňky určené k boji s infekcí na místa, kde je jich zapotřebí.
základní živiny - potraviny jako lipidy, bílkoviny a sacharidy, které tělo potřebuje.
nesprávná, nedostačující výživa.
je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování tohoto procesu je hustý sirup, který obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny (který je ale zbaven většiny cukru). Používáme ji místo jiných, běžně užívaných, kuchyňských sladidel (které neobsahují žádné živiny – jako je např. rafinovaný bílý cukr). Nejlepší je v BIO kvalitě. Melasa obsahuje méně kalorií než ostatní sladidla, asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18–20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy, které mají vyšší sladivost než sacharóza obsažená v bílém cukru a u nichž je menší riziko vzniku zubního kazu. Snad ještě důležitějším faktem je, že fruktóza nezvyšuje tak prudce hladinu krevního cukru jako sacharóza, vstřebává se do krve pomaleji a je tak lepším a trvalejším zdrojem energie. Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malá, ale významná množství vitaminů B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou – tedy většinu vitaminů B komplexu. Největším kladem tohoto sladidla, které je někdy nazývané ?černým zázrakem?, je však velký obsah minerálů, cenných zejména pro obyvatele tzv. rozvinutých zemích (tedy i ČR) živících se převážně rafinovanou stravou. Plných deset procent obsahu melasy tvoří železo (melasa je jedním z jeho nejbohatších rostlinných zdrojů), měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků. Svou výživovou kvalitou předčí nejen cukr, ale všechna známá sladidla. Někomu chutná hned, jiný si na její specifickou chuť zvykne už po týdenním používání. Melasa je přirozeně bezlepková. Je ceněna zvláště při anémii, revmatických poruchách, zácpě, nespavosti atd.
porucha příjmu potravy vyskytující se zejména u dospívajících dívek. Trpí jí přibližně 1% mladých žen. Hlavními příznaky jsou: značný úbytek hmotnosti, nadměrná aktivita, tajnůstkářství a defenzivní chování, nadměrná tělesná aktivita, zimomřivost, používání projímadel, ztenčení vlasů, suchá kůže, zástava menstruace. Nutná je včasná lékařská péče.
onemocnění způsobené současným výskytem několika rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Jeho přítomnost znamená výrazné zvýšení rizika vzniku srdečního infarktu, cévní mozkové příhody (mrtvice) a diabetes mellitus 2. typu (cukrovky). Typickým znakem metabolického syndromu je nadbytek tukové tkáně v oblasti pasu (centrální obezita). Nacházíme ho u dvaceti až třiceti procent obyvatel vyspělých zemí, včetně České republiky, která se v jeho výskytu řadí na přední evropská i světová místa. Častější je u starších osob.
látková přeměna. Jedná se o souhrn všech chemických pochodů v buňkách těla. Metabolismus, nebo-li výměna látková, je proces, kterým organismus přeměňuje vstřebané živiny na energii. Jeho hodnota je u každého člověka trochu jiná, ale pravidelným pohybem stoupá, při kaloricky chudé stravě naopak klesá. Některá onemocnění, například snížená činnost štítné žlázy, mohou rovněž metabolismus snižovat
potraviny, jako například vitaminy a minerály, nutné v malých množstvích v potravě.
jednoduché chemické sloučeniny, které nemohou být tvořeny v těle, ale pro zachování dobrého zdraví musí být přítomny v potravě. Pro tělo nezbytné jsou uhlík, kyslík, vodík, dusík, dále makrominerály vápník, fosfor, sodík, chlór, draslík a síra (přítomny v těle ve značném množství) a ostatní minerály (mikrominerály ? tedy stopové prvky) potřebné jen v malých množstvích.
pocházející z Japonska je fermentovaná směs sóji a obilí. Dodává tělu vitaminy, minerální látky, důležité enzymy, podporuje trávení a imunitu. Odvádí z těla škodlivé látky, výborná je miso polévka. Jako rychlou snídani lze použít i kvalitní instatntní miso, které se dá koupit v bioprodejnách.
se připravuje fermentací sójových bobů a soli. Používá se k dochucování podobně jako sójová omáčka. Je velmi silné chuti, a proto se jí používá velmi malé množství.
jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
je jedním z druhů fermentovaného sojového sýra. Je významným zdrojem bílkovin a vitamínu B12. Chuťově je obtížně přijatelný pro osoby, jež v minulosti jedly hodně mléka a mléčných výrobků. Výtečný je spolu se sojovou majonézou, či přírodní hořčicí.
medicína, která se namísto klasických léků snaží používat přírodní alternativy, jako třeba potravinové doplňky.
chemické látky – „poslíčci“ – vylučované nervovými buňkami, které umožňují přenos elektrického vzruchu z jedné nervové buňky na druhou.
jedná se o chůzi v rovinatém či mírně zvlněném terénu za použití holí, podobně jako u běhu na lyžích. Výhodou tohoto typu chůze je zapojení až 90 % svalů celého těla. Díky hůlkám se zátěž na klouby snižuje až o 30 % oproti normální chůzi.
jakékoli složky potravin, které představují přínos pro zdraví.
stav, kdy tělo obsahuje příliš mnoho tuku. Za obézního je považován ten, kdo váží 20% nad své ideální maximum, nebo ten, jehož BMI je větší než 30. Dlouhotrvající obezita vážně poškozuje zdraví, značně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice, cukrovky II. typu, některých nádorů, osteoartritidym bolestí zad a křečových žil.
je sojová drť, která zbude po výrobě sýra tofu. Je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a pomazánek. Lze ji upravit i na sladko jako náplň koláčů, místo tvarohu, či k doplnění ořechových náplní.
nemusíte používat jen oleje olivové, slunečnicové atd. ale také ořechové. Ořechový olej podporuje mozkovou činnost, obsahuje velké množství minerálních látek a je vynikající na kožní problémy.
řídnutí kostí.
choroby způsobené požitím potravy kontaminované určitými mikroorganismy nebo jedy, které tyto mikroorganismy vylučují. Výskyt otrav je pravděpodobně způsoben vzrůstem spotřeby polotovarů a pojídáním jídel u stánků. Nejčastějšími příznaky otrav jsou: průjem, zvracení, bolesti břicha, horečka, křeče, dehydratace.
bazalkové pesto - je skvělé nejen na těstoviny, ale i na teplou zeleninu, do některých polévek, na maso nebo na celozrnnou bagetku k salátu. Bazalka má skvělou chuž, obsahuje éterické oleje, má zklidňující účinky na nervovou soustavu. Podporuje také sílu pohlavních orgánů. Nikdy ji nesekejte úplně najemno, používejte spíše celé lístky nebo krájejte velké kusy a vždy ji dávejte do jídla až po uvaření.
pochází z chladných oblastí střední Asie, proto posiluje a zahřívá tělo, zejména v zimě. Posiluje imunitu, léčí křečové žíly, hemoroidy, ale i pohlavní orgány. Reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu v krvi. Je vhodná pro diabetiky i pro bezlepkovou dietu. Doporučuje se i při detoxikaci organismu a při silné a dlouhotrvající menstruaci. Obsahuje užitečné aminokyseliny, minerální látky a vitaminy (B, E, C), a také rutin ? lék na cévy. Nejvíce rutinu najdete ve slupce a v nati, proto je dobré pít i pohankový čaj. Najdete v prodejnách zdravé výživy.
zaměřuje se na zlepšení koordinace a síly. Nejde o meditační techniky, spíše o výdržové pozice, při nichž se posilují či protahují velké svalové skupiny. Cvičí se pomalu s pravidelným dýcháním.
nestravitelné složky potravin podporující množení potřebných bakterií v tlustém střevě (potrava pro probiotika). Nejčastěji se používá sacharid insulin, získávaný z čekanky, a topinamburu, který se přidává do jogurtů, nealko nápojů, trvanlivého pečiva a marmelád.
živé mikroorganismy přidávané do potravinářských výrobků (vybírají se především mezi mléčnými bakteriemi rodů Lactobacillus a Bifidobacterium). Účelem je zlepšení bakteriální rovnováhy v trávicím traktu.
struktura proteinu je dána jeho terciální strukturou. Výsledné prostorové uspořádání proteinu je závislé na pořadí jednotlivých aminokyselin v řetězci. Různé aminokyseliny mají různé biochemické vlastnosti a tak jejich kombinace a kombinace jejich vlastností udává jak prostorové záhyby aminokyselinového řetězce z nichž je „stvořena“ konečná podoba proteinu, tak i konečné vlastnosti proteinů Zvětšit 3D struktura proteinu je dána jeho terciální strukturou. Výsledné prostorové uspořádání proteinu je závislé na pořadí jednotlivých aminokyselin v řetězci. Různé aminokyseliny mají různé biochemické vlastnosti a tak jejich kombinace a kombinace jejich vlastností udává jak prostorové záhyby aminokyselinového řetězce z nichž je „stvořena“ konečná podoba proteinu, tak i konečné vlastnosti proteinů
Proteiny (bílkoviny) jsou z aminokyselin složené vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulární hmotností 1000 až milion. Proteiny jsou podstatou všech živých organismů. Jejich základní povahu rozpoznal Braconnot již v r. 1819 při zahřívání klihu s kyselinou sírovou. Za podrobnější znalost struktury bílkovin vděčíme E. Fischerovi a L. Paulingovi.
V proteinech jsou aminokyseliny vzájemně vázány aminoskupinami ?NH2 a karboxylovými skupinami ?COOH amidovou vazbou ?NH?CO? (amidy), která se v případě proteinů nazývá peptidová vazba.
Podle počtu aminokyselin v molekule rozlišujeme oligopeptidy (2?10 aminokyselin), polypeptidy (11?100) a proteiny (více než 100 aminokyselin). Pořadí aminokyselin v řetězci proteinu označujeme jako primární strukturu nebo také sekvenci. Z 20 aminokyselin, které se vždy vyskytují v lidském organismu, může v případě jednoduchého proteinu, složeného ze 100 aminokyselin, vzniknout 20100 (jednička následovaná 130 nulami) rozdílných primárních proteinových struktur. Z toho vyplývá, že existuje daleko větší množství různých proteinů, než je jich obsaženo ve všech živých organismech na Zemi. Struktura mnoha proteinů je již známá, např. myoglobinu a hemoglobinu; u blízce příbuzných živočišných druhů jsou si struktury velmi podobné.
Molekuly proteinů mohou vytvářet protáhlé, vláknité, ve vodě nerozpustné struktury, skleroproteiny, a kulovité nebo elipsoidní, ve vodě rozpustné sferoproteiny. V protikladu ke skleroproteinům (vlasy, rohovina, chrupavky) lze skoro u všech sferoproteinů (např. enzymy, svalová tkáň) varem nebo působením kyselin a louhů (změnou hodnoty pH) rozrušit jejich terciární a sekundární strukturu (koagulace, denaturace). Přitom se ztrácejí některé biologické vlastnosti proteinů, např. schopnost enzymů štěpit potravu nebo svalová kontraktivita. Tělu cizí proteiny vyvolávají svou přítomností reakci antigen?protilátka, a proto nesmí být nikdy přímo injikovány do krevního oběhu.
nízkotučná dieta s vysokým obsahem proteinů.
bílkoviny – z aminokyselin složené vysokomolekulární přírodní látky, tvoří podstatu všech živých organismů.
molekuly bílkovin obíhající v krvi, které se spojují s potenciálně škodlivými částicemi (například s viry) a pomáhají je zneškodňovat. Jsou součástí imunitního systému.
jsou principem mnoha diet, dostupné v suché formě. V podstatě se jedná o náhradu běžné tuhé stravy tekutinou o určitém přesném složení živin, obohacenou o některé další látky. Výhodou použití koktejlu při snižování hmotnosti je, že se významně sníží příjem energie a současně se zvyšuje příjem tekutin, organismus zpracovává více bílkovin, než je obvyklé, to znamená dochází k redukci hmotnosti, je téměř vyloučen příjem tuků, zvýší se příjem vlákniny, což jednak snižuje pocit hladu a jednak to přispívá k zlepšení činnosti střev, je zajištěn základní nutný příjem vitaminů a minerálů, tekutá výživa sama o sobě zvyšuje přeměnu látek a tím i ztrátu energie.
rostlinná bílkovina.
hra určená pro muže, je vysoce náročná na fyzickou kondici. Hraje se speciálním oválným míčem. Uplatní se při ní jedinci s velkou rychlostí, musí být vybaveni také přiměřenou obratností, vytrvalostí a silou. Popis některých výše uvedených silových sportů.
přírodní látky většinou rostlinného původu. V rostlinách tvoří buněčné stěny a ukládají se v nich jako zásobní látky. Pro živočichy jsou hlavním zdrojem energie. Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou. V molekulách sacharidů jsou obsaženy atomy tří prvků - uhlíku, vodíku a kyslíku.
skupina léků pro regulaci vody a elektrolytů v těle.
je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, chutí a strukturou se blíží masu. Připravuje se vymytím škrobu z pšeničné mouky, vařit ho lze ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, zdravý guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitaminy. Seitan lze tedy upravovat stejně jako maso, ale doba úpravy je kratší. V obchodech se zdravou výživou lze koupit již hotový seitan – natural, seitanové karbenátky, řízky, nebo seitan zavařený ve sklenicích.
kasie – dřevina z čeledi sapanovitých. Pochází z tropické Ameriky (Cassia acutifolia) nebo z Indie (c. senna). Listy i kůra těchto rostlin obsahují glykosidy, antrachinony a další látky využívané při výrobě léčiv.
sušený a zdravý přírodní výtažek z naklíčeného ječmene, sladu. Používá se jako sladidlo. Ve 100 gramech jemně nažloutlého prášku najdeme vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a železo. Sladovit obsahuje stejně jako med i určité procento jednoduchých cukrů, a proto jej diabetici smějí přijímat jen v omezeném množství.
přírodní sojové omáčky neobsahují žádná barviva, konzervační látky a zvýrazňovače chuti. Shoyu je přírodně fermentovaná sójová omáčka, která se vyrábí tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pražené pšenice a vody. Výraznější chuť má Tamari omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa. Tamari lze použít při bezlepkové dietě, enzymy v ní obsažené mají příznivý vliv na trávení a přispívají lepšímu využití živin z potravy. Shoyu i Tamari lze používat klasicky na dochucování zeleninových polévek, dušené zeleniny, číny, omáček, pomazánek atd.
nápoj připravovaný ze sójových bobů. Je vhodnou náhradou kravského mléka, protože neobsahuje cholesterol a je lépe stravitelné. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a vitamín E.
v současnosti módní hit. Hraje se v uzavřeném prostoře, míček se odpaluje raketami jako v tenise. Pro odraz míčku se používají všechny čtyři stěny. Hráči se střídají v podání dle pravidel. Squash je fyzicky velmi náročný zejména na stále se opakující rychlé starty na míč. Jednostranně zatěžují paži s raketou a příslušnou polovinu zad a kolenní a hlezenní klouby.
léky na snižování cholesterolu.
natahování, roztahování, v současnosti označení pro speciální cvičení na protažení zkrácených svalů, zvětšení pohyblivosti a ohybnosti těla. Strečing je stejně důležitý pro rekreační sportovce, vrcholové sportovce i lidi s malou pohybovou aktivitou z následujících důvodů, jelikož představuje účinnou preventivní ochranu proti poranění oporového a pohybového aparátu při běhu, jiných aerobních aktivitách a rekreačním sportování obecně. Strečingem před a po vykonávané činnosti se dá předejít množství bolestí a těžkostí namáhaných svalových skupin. Strečing představuje účinný prostředek, jak snížit počet zranění ve vrcholovém a výkonnostním sportu, má účinek i na samotnou kvalitu sportovního výkonu.
fyzická nebo psychická zátěž, napětí, pocit nebezpečí a ohrožení; soubor projevů, jimiž organismus reaguje na mimořádné podmínky a „připravuje se k boji“. Vlivem stresových hormonů potlačí fyziologické procesy v tomto okamžiku nedůležité (např. trávení) a aktivuje funkce aktuálně potřebné (např. k útěku, k obraně), přičemž se zrychlí dýchání, srdeční akce a stoupne krevní tlak.
potraviny, do kterých byl přidána probiotika i prebiotika současně, čímž se výrazně zvyšuje jejich účinek.
vylučuje všechno, co se připravuje při vyšší teplotě než 48 °Celsia. To je teplota, při níž se začínají rozpadat enzymy.
je nešlechtěný druh pšenice, která je vynikající při léčení některých alergií, působí regeneračně na buňky a chrání organismus před infekcemi. Má lehce oříškovou chuť.
tahini je pasta, která se vyrábí z mletých sezamových semínek. Chuťově je mírně nahořklá, je třeba ji ochutit podle svého. Sezam prospívá očím, kůži, nehtům, vlasům, protože obsahuje mnoho vápníku.
velmi kvalitní sójová omáčka. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě pasty miso. Má výraznější chuť a lze ji použít při bezlepkové dietě, enzymy v ní obsažené mají příznivý vliv na trávení a přispívají lepšímu využití živin z potravy. Shoyu i Tamari lze používat klasicky na dochucování zeleninových polévek, dušené zeleniny, číny, omáček, pomazánek atd.
uzený tempeh je fermentovaný a zauzený sójový sýr. Obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a vitaminů. Je ideální pro děti a sportovce a vegetariány. Pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám. V prodejnách zdravé výživy dostanete různé druhy tempehu. Čerstvý tempeh (o něco zdravější) má dosti specifickou syrečkovou chuť a potřebuje speciální úpravu. Chutný je pak smažený či marinovaný, do dušené zeleniny a salátů.
je komplexní čínský cvičební systém. Pracuje s vitální tělesnou energií. Prvotním cílem je pročištění základních energetických drah známých z akupunktury. Velmi pozitivně ovlivňuje celý pohybový aparát i orgány trávicí soustavy a výrazně rozvíjí koordinaci.
používá se jako náhrada masa. Připravuje se ze sójového mléka vysrážením pomocí mořské řasy nigari. Je velmi kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa. V prodejnách zdravé výživy nalezneme nepřeberné množství sýrů, pomazánek, salámů, mas,… vyrobených z tofu.
chutí, vzhledem a konzistencí podobná majonéze, leč mnohem zdravější. Neobsahuje vejce ani velké množství tuku, proto je snadno stravitelná.
látka, která může mít zhoubné účinky na organisumus. Příkladem jsou škodliviny ze zevního prostředí, jako pesticidy, olovo, výfukové plyny, cigaretový kouř, průmyslové exhalace (dioxin) aj. Rovněž některé bakterie vytvářejí toxiny, které jsou příčinou chorobných příznaků.
látky rostlinného původu, které dokážou vázat kolagen. Působí svíravě (stahují) a protizánětlivě a vysušují.
Ingredience: 6 cibulí, 5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek petrželové natě, 1 hlávka zelí, 1 bujón, sůl, kari koření. Nic jiného téměř nejíte, většinu jídel tvoří právě polévka v jakémkoli množství.
lipidy, skupina látek složených z uhlíku, vodíku a kyslíku, která zahrnuje živočišné tuky, oleje a cholesterol. Lipidy zásobují tělo energií a jsou buněčnými stavebními prvky.
žádné maso, žádné mléčné výrobky ani vejce. Dokonce ani med. Správní vegani nepoužívají výrobky z kůže, vlny, peří ani hedvábí.
infekční činitel, který může napadnout živé buňky a použít jejich strukturu k vlastnímu rozmnožování. Poškozuje organismus a vyvolává onemocnění. K virovým nemocem patří choroby z nachlazení, chřipka, plané neštovice, spalničky, zarděnky, herpes a řada dalších.
organické látky, které si tělo nedovede samo vytvořit (s výjimkou vitaminu D a niacinu), potřebné v malém množství, ale nezbytné pro zdravé fungování těla. Musí být prototo dodávány v potravě.
A, D, E a K, se nacházejí v potravě obsahující živočišné nebo rostlinné tuky a jsou ukládány v játrech.
komplex vitaminů skupiny B a vitamin C, které nejsou v těle ukládány, měly by být tedy konzumovány denně. Nejlepším zdrojem těchto vitaminů jsou syrové potraviny.
styl stravování, který povoluje výhradně konzumaci syrové zeleniny, ovoce a ořechů, semínek, speciálních druhů oliv a olivového oleje. Dle tohoto přístupu je vařená strava toxická a pro člověka absolutně nezdravá. Naopak syrová rostlinná strava údajně člověka zbaví všech obtíží a toxinů. Avšak výběr potravin je zúžen na minimum a s tím stoupá i pravděpodobnost výživových deficitů. Není možno pokrýt denní potřebu bílkovin, vápníku, některých vitaminů. Pokud člověk nedoplňuje svou stravu četnými výživovými doplňky, může po několika měsících dojít k vyčerpání rezerv organismu (například vitaminu B 12 a dalších faktorů) a klesá také výkonnost imunitního systému.
nestravitelné látky nalézající se v rostlinné potravě. Napomáhá vyměšování stolice ? nestrávené potravy ? a je považována za ochranný prostředek proti některým nemocem včetně rakoviny tlustého střeva.
nestabilní a vesměs škodlivé částice vznikající během oxidačních procesů v těle; jejich tvorbu podporují různé fyzikální stresory včetně potravy s nedostatkem antioxidantů, dále látky znečišťující ovzduší a nadměrná námaha. Hrají důležitou úlohu v procesu stárnutí a při vzniku některých nemocí, například onemocnění tepen a rakoviny.
spotřeba energie v organismu, závisí na věku, pohlaví, velikosti a tělesné kondici člověka.
Doplňky stravy nejsou rozhodně všelékem při hubnutí. Jsou ale ideálním podpůrným prostředkem, aby se organismus při hubnutí nerozhodil. Tím, že je tělu dodáme, můžeme zabránit psychickému i fyzickému vyčerpání. Cílem podávání výživových doplňků tedy není léčit, ale spíše pomáhat preventivně. Při hubnutí doplňky chrání před nežádoucími účinky různých výživových stylů, podporují rekonvalescenci. Výběr potravinových doplňků měl být vysoce individuální, každý potřebuje jinou sestavu doplňků. Nejčastěji používané doplňky stravy: CLA, Omega-3, Karnitin, Q10, Chrom, kyselina alfa-lipoová, vláknina, zažívací enzymy. Dnes už se sice dočteme v mnoha publikacích či na internetu o různých potravinových doplňcích s popisem jejich použití i dávkování, jenže tzv. přírodní medicína v ČR dosud stojí stále tak nějak mimo zákon. Přitom sami klasičtí lékaři nemají proti používání doplňků v prevenci námitky. V případě prodeje doplňků v lékárnách není však zatím bohužel informovanost klienta zajištěna, prodejce se spoléhá pouze na etiketu, kde se však dle naší legislativy nesmí tyto účinky psát, jelikož se nejedná o schválený lék.
odpověď imunitního systému na poranění či infekci, projev obranyschopnosti a hojení. Hlavní příznaky – otok, citlivost, zarudnutí a zvýšená teplota poškozeného místa v organismu.
vhodný při problémech s nadváhou, například v podobě zázvorového čaje. Zázvor má vynikající antioxidační vlastnosti. V obchodech ho lze koupit v sušeném stavu jako koření nebo čerstvý kořen.
rostlina (Panax ginseng) z čeledi aralkovitých, rostoucí na Dálném východě, především v Koreji a v Číně.
chemické látky nezbytné pro zachování života, které jsou většinou obsažené v potravě. Patří mezi ně bílkoviny, mikroživiny (vitaminy a minerály), sacharidy a tuky.